Tabela jakości wody
JAKOŚĆ WODY PRZEZNACZONEJ DO SPOŻYCIA PRZEZ LUDZI, DOSTARCZANEJ DO TARNOBRZESKIEJ SIECI WODOCIĄGOWEJ 2024 r. |
||||||
WSKAŹNIK JAKOŚCI WODY |
JEDNOSTKA |
STACJA UZDATNIANIA WODY |
SIEĆ WODOCIĄGOWA |
NDS wg normy |
||
Polskiej1 |
Unii Europ.2 |
|||||
Mętność |
NTU |
<0,25 |
<0,25 |
1 |
akcept.3 |
|
Barwa |
mgPt/l |
5 |
5 |
akcept.3 |
akcept.3 |
|
Zapach |
TON |
1 |
1 |
akcept.3 |
akcept.3 |
|
Smak |
TFN |
1 |
1 |
akcept.3 |
akcept.3 |
|
Chlor wolny |
mg/l |
0,20 |
<0,05 |
0,3 |
‒ |
|
Stężenie jonów wodoru (pH) |
‒ |
7,9 |
7,8 |
6,5‒9,5 |
6,5‒9,5 |
|
Przewodność elektryczna właściwa |
µS/cm |
693 |
693 |
2500 |
2500 |
|
Ołów (Pb) |
µg/l |
<0,50 |
<0,50 |
10 |
10 |
|
Kadm (Cd) |
µg/l |
<0,50 |
<0,50 |
5 |
5 |
|
Miedź (Cu) |
mg/l |
<0,0020 |
<0,0020 |
2,0 |
2,0 |
|
Chrom (Cr) |
µg/l |
0,59 |
<4,0 |
50 |
50 |
|
Rtęć (Hg) |
µg/l |
<0,10 |
<0,10 |
1 |
1 |
|
Sód (Na) |
mg/l |
37,0 |
30,0 |
200 |
200 |
|
Glin (Aluminium) (Al) |
µg/l |
41,0 |
40,0 |
200 |
200 |
|
Mangan (Mn) |
µg/l |
<10 |
<10 |
50 |
50 |
|
Żelazo |
µg/l |
<20 |
<20 |
200 |
200 |
|
Arsen (As) |
µg/l |
<1,0 |
<1,0 |
10 |
10 |
|
Nikiel (Ni) |
µg/l |
0,81 |
<5,0 |
20 |
20 |
|
Selen (Se) |
µg/l |
<1,0 |
<1,0 |
10 |
10 |
|
Antymon (Sb) |
µg/l |
<1,0 |
<1,0 |
5 |
5 |
|
Bor (B) |
mg/l |
0,037 |
0,052 |
1,0 |
1,0 |
|
Ogółem węgiel organiczny OWO |
mg/l |
6,7 |
‒ |
bez nieprawidłowych zmian |
||
Utlenialność z KMn04 (indeks nadmanganinowy) |
mg/l |
3,6 |
3,5 |
5,0 |
5,0 |
|
Chlorki (Cl -) |
mg/l |
73 |
62 |
250 |
250 |
|
Siarczany (SO4 2-) |
mg/l |
100 |
100 |
250 |
250 |
|
Fluorki (F -) |
mg/l |
0,10 |
<0,10 |
1,5 |
1,5 |
|
Bromiany |
µg/l |
<1,0 |
<1,0 |
10 |
10 |
|
Amonowy jon (NH4 +) |
mg/l |
0,12 |
0,16 |
0,5 |
0,5 |
|
Azotany (N03 -) |
mg/l |
<4,50 |
<4,50 |
50 |
50 |
|
Azotyny (N02 -) |
mg/l |
<0,03 |
<0,03 |
0,5 |
0,5 |
|
Cyjanki |
µg/l |
<10 |
<10 |
50 |
50 |
|
Benzeno(a)piren |
µg/l |
<0,002 |
<0,002 |
0,010 |
0,010 |
|
Suma wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych WWA |
µg/l |
<0,005 |
<0,005 |
0,10 |
0,10 |
|
Akryloamid |
µg/l |
<0,040 |
<0,040 |
0,10 |
‒ |
|
Epichlorohydryna |
µg/l |
<0,025 |
<0,025 |
0,10 |
0,10 |
|
1,2 - Dichloroetan |
µg/l |
<0,5 |
<0,5 |
3,0 |
3,0 |
|
Trichlorometan (chloroform) |
mg/l |
0,006 |
0,014 |
0,030 |
0,030 |
|
Bromodichlorometan |
mg/l |
<0,001 |
<0,001 |
0,015 |
‒ |
|
Suma trichloroetenu i tetrachloroetenu (suma trichloroetylenu i tetrachloroetylenu) |
µg/l |
<1,00 |
<1,00 |
10 |
10 |
|
Suma trihalometanów (THM) |
µg/l |
5,6 |
<18 |
100 |
100 |
|
Benzen |
µg/l |
<0,25 |
<0,25 |
1,0 |
1,0 |
|
Suma pestycydów |
µg/l |
<0,010 |
<0,010 |
0,50 |
0,50 |
|
Chlorek winylu |
µg/l |
<0,10 |
<0,10 |
0,50 |
0,50 |
|
Tryt |
Bq/l |
<3,5 |
<3,5 |
100 |
100 |
|
226Rad |
Bq/l |
0,03 |
‒ |
< 0,5 |
‒ |
|
228Rad |
Bq/l |
<0,2 |
‒ |
< 0,2 |
‒ |
|
222Radon |
Bq/l |
6,6 |
‒ |
< 100 |
‒ |
|
Dawka orientacyjna |
mSv/rok |
<0,030 |
<0,030 |
0,10 |
0,10 |
|
Ogólna liczba mikroorganizmów |
jtk/1ml |
0 |
0 |
BNZ 4 |
‒ |
|
Enterokoki kałowe |
jtk/lOOml |
0 |
0 |
0 |
0 |
|
Bakterie grupy coli |
jtk/lOOml |
0 |
0 |
0 |
0 |
|
Escherichia coli |
jtk/lOOml |
0 |
0 |
0 |
0 |
|
Clostridium perfingens łącznie ze sporami |
jtk/lOOml |
0 |
0 |
0 |
0 |
|
OBJAŚNIENIA DO TABELI |
||||||
1 NDS PL - Najwyższe Dopuszczalne Stężenie wg Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. z 11.12.2017, poz. 2294). |
||||||
2 NDS UE - Najwyższe Dopuszczalne Stężenie wg Dyrektywy Unii Europejskiej nr 98/83/EEC z dnia 3.XI.1998 r. o jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi |
||||||
3 akcept. - Akceptowalny przez konsumenta i bez nieprawidłowych zmian |
||||||
4 BNZ - bez nieprawidłowych zmian |
||||||
|
||||||
Ze względu na liczne pytania naszych Klientów dotyczące jednostek twardości wody |
||||||
TWARDOŚĆ WODY DOSTARCZANEJ DO TARNOBRZESKIEJ SIECI WODOCIĄGOWEJ |
||||||
Rodzaj wody |
[mval/dm3] |
[mmol/dm3] |
[mgCaC03/ dm3] |
stopnie niemieckie [°n] |
stopnie francuskie [°f] |
|
Woda średnio - twarda/twarda |
7,0 |
3,5 |
345 |
19 |
36 |
|
SKALA OPISOWA TWARDOŚCI WODY |
||||||
Stopień twardości wody |
[mval/dm3] |
[mmol/dm3] |
[mgCaC03/ dm3] |
stopnie niemieckie [°n] |
stopnie francuskie [°f] |
|
woda bardzo miękka |
<2 |
< 1,0 |
<100 |
<5,6 |
0 – 10 |
|
woda miękka |
2 ‒ 4 |
1,0 ‒ 2,0 |
100 ‒ 200 |
5,6 ‒ 11,2 |
10 ‒ 20 |
|
Woda średnio - twarda |
4 ‒ 7 |
2,0 ‒ 3,5 |
200 ‒ 350 |
11,2 ‒ 19,6 |
20 ‒ 40 |
|
Woda twarda |
7 ‒ 11 |
3,5 ‒ 5,5 |
350 ‒ 550 |
19,6 ‒ 30,8 |
40 ‒ 50 |
|
Woda bardzo twarda |
> 11 |
> 5,5 |
> 550 |
> 30,8 |
> 50 |
|
Twardość wody jest jej naturalną własnością wynikającą z obecności rozpuszczonych w wodzie składników mineralnych - głównie węglanów, wodorowęglanów, chlorków, siarczanów i krzemianów wapnia oraz magnezu. Parametr ten jest jednym ze wskaźników charakteryzujących jakość wody surowej i uzdatnionej. Przepisy unijne twardości nie normują. Obowiązujące w kraju Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 roku w sprawie wymagań dotyczących jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 11.12.2017, poz. 2294) wartość twardości określa w granicach od 60 do |